Wednesday, 17 February 2016

How to check your internet, speed test

How to check your internet, speed test Adakah ISP anda menyampaikan data kelajuan telah dijanjikan Allah? Adakah terdapat walaupun satu cara untuk mengetahuinya? Sekiranya anda hanya mengambil perkataan mereka untuk itu? Jawapan kepada ketiga-tiga soalan masing-masing adalah amat menyedihkan.

Salah satu cara untuk mendaftar masuk pada prestasi ISP anda adalah untuk menuju ke ISP terpantas kami menampilkan, yang kadar Internet di negara ini dalam tanjakan menggunakan data yang dikemukakan oleh pengguna. Tetapi anda juga mempunyai akses kepada alat percuma yang akan jam sambungan peribadi anda sendiri.

apakah laman web speed test yang paling anda kenali dan sudah pasti ramai orang akan memberitahu anda ia adalah speedtest.net dari ookla dan jika kaji dengan lebih lanjut sebenarnya speed test yang terbaik adalah di mana server speed test berada berdekatan dengan anda.

service ookla berfungsi dengan mengira masa berapa masa lama yang di ambil oleh anda untuk mendownload sesuatu file dan jika lebih pantas file anda terdownload jadi semakin laju lah internet anda sebenarnya dan anda susah untuk menafikan cara service ookla berfungsi kerana sudah ramai website popular mengambil server server dari ookla.

tidak kurang juga isp besar seperti unifi di mana unifi speed test mereka mengambil service dari ookla ini dan ia amat berkesan untuk user mereka kerana banyak user mereka test kelajuan unifi mereka melalui sistem ini sekali gus saya boleh katakan tiada server lain terbaik dari ookla server.Kelajuan sambungan Internet merujuk kepada kadar pemindahan data dari Internet ke komputer anda. Pada asasnya ini bermakna jumlah masa yang diperlukan komputer anda untuk memuat turun jumlah data yang diberi. Kelajuan sambungan Internet biasanya diukur dalam Kbps (kilobit sesaat, atau beribu-ribu bit sesaat) atau KBps (kilobait sesaat). Pada masa kini dengan peningkatan teknologi dalam kelajuan pemindahan data, kelajuan sambungan internet boleh juga diukur dalam Mbps (megabit sesaat, atau berjuta-juta bit sesaat) atau Mbps (megabit sesaat). Sebagai contoh, jika anda mempunyai 28.8K (28,800 bps) modem, maka ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya 4-5 minit untuk memuat turun fail 1MB. Jika anda mempunyai talian pelanggan digital (DSL), fail 1MB yang sama akan mengambil masa lebih kurang 10 - 20 saat.


No comments:

Post a Comment