Thursday, 11 February 2016

Apakah itu wireless internet

Apakah itu wireless internet?

Internet tanpa wayar membolehkan sambungan tanpa wayar ke Internet melalui gelombang radio dan bukannya wayar pada komputer seseorang rumah, komputer riba, telefon pintar atau peranti mudah alih yang sama. Internet wayarles boleh diakses secara langsung melalui pembekal seperti AT & T, Verizon, T-Mobile, Boingo dan Clearwire.

Walaupun pilihan Internet wayarles paling kurang kelajuan tinggi jalur lebar talian tetap sambungan Internet seperti kabel dan DSL, teknologi Internet tanpa wayar yang lebih baru seperti EV-DO dan WiMAX telah bertambah rapat jurang, dengan kelajuan maksimum sehingga 7 Mbps dalam beberapa kes.


Untuk menggunakan Wi-Fi anda akan memerlukan peralatan tertentu:
  1.      Satu pemancar wayarles, juga dikenali sebagai access point (AP)
  2.      Penyesuai Wi-Fi pada setiap komputer yang akan menggunakan Wi-Fi
Mengapa tanpa wayar?
-Wireless membolehkan pengguna perpustakaan untuk membawa komputer mereka sendiri ke perpustakaan dan untuk mendapatkan akses Internet.

 -Wireless membolehkan sistem perpustakaan untuk menawarkan perkhidmatan ini tanpa perlu melalui perbelanjaan besar menaik taraf dan memasang pendawaian baru.

 -Pengguna perpustakaan boleh menggunakan komputer riba tanpa wayar mereka untuk mendapatkan akses Internet di hampir setiap meja atau kerusi di perpustakaan dan tidak terhad kepada bidang komputer biasa perpustakaan. Kerana pengguna menyediakan peralatan mereka sendiri had masa yang dikenakan kepada komputer perpustakaan tidak terpakai kepada pengguna WiFi. Anda boleh menggunakan sistem ini sepanjang hari.

No comments:

Post a Comment