Sunday, 7 February 2016

Apakah Itu Internet service provider

Apakah Itu Internet service provider ok? isp adalah istilah industri untuk syarikat yang dapat menyediakan anda dengan akses kepada Internet, biasanya dari komputer. Jika anda mendengar seseorang bercakap tentang Internet dan mereka menyebut mereka "pembekal," mereka biasanya bercakap tentang ISP mereka.

Macam Mana isp menghubungkan anda dengan dunia maya? 

Apabila anda disambungkan ke Internet melalui pembekal khidmat anda, komunikasi antara anda dan ISP ditubuhkan dengan menggunakan kaedah yang mudah: PPP (Titik ke Titik Protokol), protokol yang menjadikan ia mungkin untuk dua komputer jauh untuk berkomunikasi tanpa alamat IP.
 
Malah komputer anda tidak mempunyai alamat IP. Walau bagaimanapun alamat IP adalah perlu untuk dapat pergi ke dalam Internet kerana protokol yang digunakan di Internet adalah protokol TCP / IP yang membolehkan sejumlah besar komputer yang terletak dengan alamat ini untuk berkomunikasi.


Jenis connection yang di sediakan? 

DSL dan kabel.

Dua daripada ISP DSL terkemuka telah Verizon dan AT & T. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini (dari 2013), DSL telah menurun, manakala ISP berdasarkan kabel, seperti Comcast dan Time Warner, telah semakin meningkat. Mengapa perubahan? Ini kerana syarikat-syarikat telefon telah mendapat lebih ke dalam perniagaan telefon pintar yang menguntungkan, dan menjual kontrak tahunan bagi perkhidmatan selular bersama-sama dengan keupayaan Internet telefon pintar.


Fiber

untuk fiber admin sudah terangkan panjang kepada anda melalui post sebelum ini iaitu internet yang sesuai untuk anda

dan tahukah anda peneraju utama internet di malaysia adalah unifi dan untuk dunia adalah google fiber?


ISP utama Malaysia


No comments:

Post a Comment