Sunday, 31 January 2016

Apakah Itu Internet ?

Apakah Itu Internet ?

Bagaimana Internet berfungsi? Soalan yang baik! Pertumbuhan Internet telah menjadi bahan letupan dan ia seolah-olah mustahil untuk melepaskan diri pengeboman www.com s dilihat sentiasa di televisyen, mendengar radio, dan dilihat dalam majalah. Kerana Internet telah menjadi sebahagian besar daripada kehidupan kita, pemahaman yang baik diperlukan untuk menggunakan alat baru ini yang paling berkesan.

Internet dan addessing

Salah satu perkara yang besar tentang Internet adalah bahawa tiada siapa yang benar-benar memiliki ia. Ia merupakan koleksi global rangkaian, kedua-dua besar dan kecil. Rangkaian-rangkaian menyambung bersama-sama dalam banyak cara yang berbeza untuk membentuk entiti tunggal yang kita kenali sebagai Internet. Malah, nama yang berasal dari idea ini rangkaian saling.

Tidak seperti rangkaian telefon, yang selama bertahun-tahun di kebanyakan negara, telah dijalankan oleh satu syarikat, Internet global terdiri daripada berpuluh-puluh ribu rangkaian saling dikendalikan oleh pembekal perkhidmatan, syarikat-syarikat individu, universiti, kerajaan, dan lain-lain. 

addressing internet terbahagi kepada dua iaitu

public ip dan private ip

Satu  public ip address adalah ip address yang boleh diakses melalui Internet. Seperti alamat pos digunakan untuk menyampaikan surat pos ke rumah anda, public ip address adalah alamat IP unik sejagat yang diberikan kepada peranti komputer. Alamat IP awam anda boleh didapati di Apakah halaman Alamat IP saya. Alamat IP persendirian pula digunakan untuk menetapkan komputer dalam ruang peribadi anda tanpa membiarkan mereka terus terdedah kepada Internet. Sebagai contoh, jika anda mempunyai beberapa komputer di dalam rumah anda, anda mungkin mahu menggunakan alamat IP persendirian untuk menangani setiap komputer di dalam rumah anda. Dalam senario ini, router anda mendapatkan alamat IP awam, dan setiap satu daripada komputer, tablet dan telefon pintar disambungkan ke router anda (melalui wifi berwayar atau) mendapatkan alamat IP persendirian dari router anda melalui protokol DHCP.

No comments:

Post a Comment